Gardinguiden

Vilken bredd ska jag välja på mina gardiner?

Fundera på vilken yta du vill att gardinen ska täcka. Ska gardinen hänga bredvid fönstret som dekoration? Eller vill du kunna dra för gardinen så att den täcker hela fönstret för funktionen insynsskydd eller solskydd?

Om gardinen ska täcka ett fönster på exempelvis 100cm rekommenderar vi, om du har plats på sidan av fönstret, att lägga till minst 30cm på varje sida. Ytan gardinen ska täcka blir då totalt 160cm. Så långt är det enkelt. Det man sedan behöver tänka på är vilken rynkning gardinen ska ha för att få fram den rätta bredden på gardinen.

För gardiner med väckbandshängning där 2-fingerkrok används ska man lägga på ytterligare 40% på varje våd. För exemplet ovan där gardinen ska täcka totalt 160cm blir gardinens totala våds bredd 160x1,40=224cm. Vill du dela din gardin så att du får en våd per sida blir varje våd 112cm. På det här sättet får du en gardin på två våder som hänger på respektive sida om fönstret. Gardinen får fina veck och går även att dra för så att den täcker hela fönstret vid behov. Hos oss beställer du dina gardiner exakt efter de mått du önskar och vi hjälper dig gärna att räkna fram de optimala måtten för just dina gardiner.

Gardiner

Vi använder cookies på vår hemsida för att ge dig den bästa möjliga användarupplevelsen. Om du fortsätter så antar vi att du accepterar detta. Läs vår integritetspolicy här.