GARDINGUIDEN

Vilken längd ska jag välja på mina gardiner?

Vi tycker att gardiner ska hänga så högt upp som möjligt. Det ger en känsla av högre takhöjd samt skapar en bra harmoni i rummet. Att montera upp en skena i taket är därför det absolut bästa valet för en diskret och modern hängning anser vi. Gärna en skena som går från vägg till vägg, då upplevs rummet större. En skena monterad på väggen kan vara ett alternativ om det lämpar sig bättre för montering i just ditt hem. Montera den då så nära taket som möjligt och precis som nämnt gärna från vägg till vägg.

Vill du gå för den lite mer klassiska hängningen med gardinstång rekommenderar vi att gardinstången monteras ca 20 cm ovanför fönsterkarmen. Bredden på gardinstången beror på fönstrets storlek men en tumregel är att ha 50cm på vardera sida om fönstret för att få gott om plats för en gardin på respektive sida.

gardiner-langd.jpg__PID:288153b2-77c8-4ca9-b14e-c0ebde224a5c

Så vilken längd ska jag välja på mina gardiner?

Längden på gardinen styrs utav både stil och funktion. Vissa föredrar att gardinerna hänger med ett litet släp mot golvytan medan andra hellre vill ha lite luft mellan gardinen och golvet.

Vid mörkläggningsgardiner rekommenderar vi alltid att gardinen ska gå hela vägen ner till golvet utan glipa nertill. Detta är en stil som generellt passar bra till de lite tjockare gardintygerna då gardinerna får stöd när de landar mot golvytan. Vid tunna skira gardiner rekommenderar vi däremot att lämna lite luft mellan gardinen och golvet så att gardinerna får flöda fritt, det skapar ett härligt luftigt intryck i rummet som inte blir för tungt.

gardiner-soffa-1000.jpg__PID:e6979eda-d7ee-43f3-8ae3-461065be2881

Så mäter du längden på dina måttbeställda gardiner:

Gardinskena i tak
Mät hela höjden från tak till golv och lägg på 1cm om du vill att gardinerna ska få lätt fall mot golvet. Vill du hellre ha luft mellan golvet och gardinerna drar du istället av 2 cm på takhöjden.

Gardinskena på vägg
Mät från ovansidan av gardinskenan och lägg på 1cm om du vill att gardinerna ska få lätt fall mot golvet. Vill du hellre ha luft mellan golvet och gardinerna gör du samma sak här och drar istället av 2 cm på måttet mellan golv och gardinskenans övre kant.