GARDINGUIDEN

Vilken bredd ska jag välja på mina gardiner?

Fundera på vilken yta du vill att gardinen ska täcka. Ska gardinen hänga bredvid fönstret som dekoration? Eller vill du kunna dra för gardinen så att den täcker hela fönstret för funktionen insynsskydd eller solskydd?

gardiner-fonster.jpg__PID:e508cfb5-0e9b-4edb-862f-eb9fca2c4a76

Om gardinen ska täcka ett fönster på exempelvis 100cm rekommenderar vi, om du har plats på sidan av fönstret, att lägga till minst 30cm på varje sida. Ytan gardinen ska täcka blir då totalt 160cm. Så långt är det enkelt. Det man sedan behöver tänka på är vilken rynkning gardinen ska ha för att få fram den rätta bredden på gardinen.

För gardiner med väckbandshängning där 2-fingerkrok används ska man lägga på ytterligare 40% på varje våd. För exemplet ovan där gardinen ska täcka totalt 160cm blir gardinens totala våds bredd 160x1,40=224cm. Vill du dela din gardin så att du får en våd per sida blir varje våd 112cm. På det här sättet får du en gardin på två våder som hänger på respektive sida om fönstret. Gardinen får fina veck och går även att dra för så att den täcker hela fönstret vid behov. Hos oss beställer du dina gardiner exakt efter de mått du önskar och vi hjälper dig gärna att räkna fram de optimala måtten för just dina gardiner.

Wavegardin på gardinskena med glid på snöre

En medelsvår gardinupphängning för skena med vackra vågor som aldrig går ur. Loungegardinen är här för att stanna!

Loungegardinen är gardinen som alla pratar om och som ger den där lyxiga känslan med mycket tyg. Tillsammans med glid på snöre behålls de vackra vågorna, oavsett om gardinen är för- eller fråndragen – något som gör loungegardinen unik. 

Att tänka på

En våd på 140cm kommer att täcka ungefär 75cm bred yta efter vecken/vågorna och en våd på 280cm kommer att täcka en yta på ungefär 140cm 

Loungegardinen har ett waveband påsytt på baksidan av gardinen, och våra wavegardiner kommer alltid färdigkrokade med rätt antal plastkrokar. Det är dock viktigt att du tänker på att ha samma antal glid på snöre i skenan, som gardinen har plastkrokar. Hoppa inte över några glid utan ta hellre ut gliden som blir över. 

Rum i rummet tips

En wavegardin är det perfekta sättet att skapa olika avdelningar, typ rum i rummet. Placera skenan mitt i rummet, eller köp till hörnböjar och skärma av soffa eller säng.

Gardiner med veckband/fingerkrokar

Gardiner med veck har ett veckband påsytt, på baksidan av gardinen. I detta band trär du i fingerkrokar. Denna typ av gardinupphängning ger raka veck på framsidan av gardinen. Du bestämmer själv med hjälp av fingerkrokarna hur många och stora veck du vill ha.

Fingerkrok tips

Vi rekommenderar att trä in 2-fingerkrok varje ficka och sedan hoppa över en ficka innan du trär in nästa fingerkrok. En våd på 140cm kommer då att täcka en yta på ca 100cm när det är krokat, och en våd på 280cm kommer att täcka en yta på ca 180cm.