One of a kind living

At ooaki, our focus is all on you and your specific taste in colours, textures and style. We believe in you and your living. You are one of a kind!

ooaki Gardiner

Grå soffa närbild

Gardinguiden

Hur väljer jag rätt gardin för rätt rum och ändamål?

Vi brukar säga att man först och främst ska utgå ifrån behovet som finns i rummet. Behöver du mörklägga, skydda för solen och samtidigt få lite insynsskydd, eller är tanken att gardinen endast ska skapa en ombonad miljö? Nedan hittar du en guide som förhoppningsvis hjälper dig lite på vägen.

Mörkläggningsgardiner

Häng gardinen så högt upp som möjligt (gärna i tak med en takskena) och använd hela rummets bredd för att undvika att ljuset smyger sig in på sidorna. Lägg på ca 1 cm på höjden så att det inte bildas en ljusglipa nertill. Gardinen kommer då att gå hela vägen ner till golvet utan glipa nertill.

Vill du ha hotellkänsla i sovrummet, lägg då till en tunnare gardin bakom mörkläggningsgardinen som du kan använda som tunn insynsskydd på dagtid. Du behöver då montera upp dubbla skenor.

Den tunnare gardinen behöver inte vara lika bred som mörkläggningsgardinen. Mät då fönstrets bredd och lägg på ytterligare 25cm på vardera sida.

Vilken bredd ska jag välja på mina gardiner?

Fundera på vilken yta du vill täcka och om du även vill kunna dra för gardinen så att det täcker hela fönstret ( insynsskydd/solskydd) Har du plats på sidan av fönstret så lägg till minst 30cm på varje sida. Ex: om ett fönster är 100cm brett, ska alltså gardinen täcka totalt 160cm. Vill du dela gardinen så att du får en våd per sida blir varje våd 80cm. Så långt är det enkelt om gardinen inte ska ha något rynk alls. Däremot om man väljer veckband och använder sig av 2fingerkrok behöver man lägga på ca 40% på varje våd.


Gardin på golv Gardin ovan golv

Vilken höjd ska jag välja på mina gardiner?

Vi tycker att gardiner ska hänga så högt upp som möjligt. Det ger en känsla av högre takhöjd och skapar harmoni i rummet. Att montera upp en skena i taket är det absolut bästa sättet att hänga gardiner. Mät då hela höjden från tak till golv och lägg på 1cm om du vill att gardinerna går hela vägen till golvet utan glipa nertill eller dra ifrån 2cm om du hellre vill ha luft mellan golv och gardinen.

Veckbandsupphägning Wavebandsupphängning

Ska jag välja veckbands- eller wavebands-hängning?

Det finns många olika sätt att hänga upp gardiner på. Vi har valt 2 olika varianter som vi tycker är absolut de bästa sätten.

 

När behöver man fodra gardiner?

Gardiner behöver oftast fodras om man vill ha en mörkläggande gardin, men ett foder kan också hjälpa till att få bättre fall på tyget. Vi hjälper dig gärna med dina funderingar om du önskar fodra dina gardiner.

 

Hur krokar man gardinen?

Beroende på hur mycket veck du vill ha och vilken gardin du har, behöver du även välja rätt krok. Vi hjälper dig att hitta det bästa alternativet för just din gardin.

 

Skenor för tak eller väggmontering

När du handlar gardiner hos oss, kan du även beställa färdigkapade skenor enligt dina mått som inkluderar fästen (tak eller vägg) samt glid.

 

Montering

Önskar du hjälp med montering och upphängning av gardinerna, kan vi rekommendera flera olika företag som samtliga erbjuder RUT-avdrag.

Kvinna mäter gardiner i fönster

ooaki erbjuder

Få ett kostnadsförslag

För att få ett kostnadsförslag, börja med att skicka in prisförfrågan till oss. Vi återkommer till dig med offert och preliminär leveranstid inom 24 timmar. Du kan även kontakta oss per telefon så hjälper vi dig med dina frågor. Har du möjlighet att besöka oss i vårt showroom bokar du tid genom att fylla i formuläret och ange dag och tid som du önskar besöka oss.

För lokala kunder inom Stockholm erbjuder vi även möjligheten att boka hembesök där vi utför en behovsanalys och mäter. Vi har då med oss textilprover och tillsammans med er kommer vi fram till beslut på plats. Vi följer därefter upp med en komplett offert som omfattar textil, sömnad och skenor. Kostnad 1200:-.

  (0)

Vi använder cookies på vår hemsida för att ge dig den bästa möjliga användarupplevelsen. Om du fortsätter så antar vi att du accepterar detta. Läs vår integritetspolicy här.